Google, SERP Analizinde Nelere Dikkat Eder? 

Her platformun ara yüzü farklı çalışmaktadır. Article Capsule olarak bütün platformların arka planlarına değineceğiz. Bu yazımızda arama motorları içerisinde en geniş kitleye hitap eden Google ile başlayacağız. 

Kaynak: Photo by Campaign Creators on Unsplash

SERP nedir?

SERP, “Arama Motoru Sonuç Sayfası” anlamına gelir. Bir kullanıcının arama sorgusuna yanıt olarak Googleveya Bing gibi bir arama motoru tarafından görüntülenen sayfayı ifade eder. SERP, organik arama sonuçlarının bir listesinin yanı sıra ücretli arama reklamları, resimler, videolar, haber makaleleri ve kullanıcının arama sorgusuyla alakalı diğer içerik türlerini görüntüler.

Arama sonuçlarının SERP’de görüntülenme sırası, arama motoru tarafından kullanılan karmaşık bir algoritma tarafından belirlenir. Bu algoritma, bir web sitesindeki içeriğin alaka düzeyi ve kalitesi, web sitesine işaret eden bağlantıların sayısı, kullanıcının konumu ve arama geçmişi ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli faktörleri hesaba katar. Gelin bu faktörleri alt başlıklarda inceleyelim. 

Sayfa İçi SEO (On Page SEO)

Sayfa İçi SEO (On Page SEO), web sitelerinin içeriğini sınar. Sınarken belirlediği algoritmaların uygunluk düzeyine göre siteleri SERP sayfasında sıralar. Google’ın dikkat ettiği güncel SEO algoritması aşağıda verilmiştir.

  • Domain Adı
  • İçerik 
  • Başlıklar (H1,H2,H3…)
  • Başlık Etiketleri 
  • Meta açıklamaları 
  • Görsellik 
  • Dahili Bağlantılar
  • Yapılandırılmış Veri 
  • URL ‘ler
  • HTML kodu 

Photo by Desola Lanre-Ologun on Unsplash

Bu maddelere ek olarak Sayfa içi SEO stratejilerinizi iyileştirmeniz için aşağıdaki adımları da uygulayabilirsiniz; 

  • Web sitenizi araştırmış olduğunuz yüksek hacimli anahtar kelime veya kelime öbekleri çerçevesinde düzenleyin. 
  • Anahtar kelimelerinizi mutlaka başlık etiketlerinize ekleyin. 
  • Web siteniz için destek aldığınız, örnek göstermek adına görsellerini kullandığınız sayfaları dahili bağlantılar halinde içeriğinize ekleyin.
  • Google araçlarından biri olan ‘’Google Page Speed Insight’’ ‘ı kullanarak sayfa hızınızı kontrol edin. Sayfa hızınızı mutlaka hem mobil hemde bilgisayar üzerinden kontrol edin. Farklı modem ve ağlardan da deneme yapmanız site hızınızın kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Net bir sayı belirtmemekle beraber 80 ile 100 arası bir hız siteniz için yeterli olacaktır. 

Sayfa Dışı SEO (Off Page SEO) 

Sayfa dışı SEO (Off Page SEO), web sitelerinin dışında gerçekleşen durumlarla ilgilenir. Sayfa dışında gerçekleşen durumları aslında backlink olarak adlandırabiliriz. Web sitenize eklediğiniz tüm bağlantılar aslına sayfa dışı SEO’ dur. Örnek verecek olursak, mobilya mağazası sitesinin içeriğinde ağaç çeşitleri hakkında bir yazı bulunmakta. Bu içeriği yazarken farklı ağaç görselleri kullanmanız gerekti. İzinli fotoğrafları kullanmak istediğinizde alıntı yaptığınız siteyi fotoğrafların bağlantılarına ekleyerek aslında yazınızı güçlendirmiş ve güven vermiş oluyorsunuz. Arka planda da eklediğiniz sitenin spam olup olmadığına bakılmaktadır. Bu inceleme sayfa dışı SEO olarak adlandırılır. 

Yerel SEO

Yerel SEO, işletmenizin bulunduğu konumu çevrimiçi olarak Google’ a optimize etmek denilebilir. Örnek verecek olursak ‘’İzmir reklam ajansları’’ aratıldığında kişi konumuna uygun bir sorgulama gerçekleştirmiştir. Kullanıcılar, yerel olarak arama yaptıklarında web sitenizin aratılan bölgede çıkması için ‘’Google My Business’’ hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Bu tarz konuma özel aratılan sorgularda ‘’harita paketi’’ oluşturulur: 

  • Google Harita Sonuçları
  • Yerel İşletme Sonuçları 
  • Organik Arama Sonuçları 

Kaynak: Photo by Arthur Franklin on Unsplash

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitesi içindeki bağlantıları bulup taramasına ve dizin olarak eklemesine denilebilir. Aynı zamanda web sitesi performansı ve kullanıcıların kolay kullanabilirliğini ölçer. Teknik SEO oldukça kapsamlı bir konudur. Ayrı bir başlık altında Teknik SEO’ yu inceleyeceğiz. Şimdi iç seo ve dış seo başlıkları çerçevesinde özet olarak giriş yapacağız. Teknik SEO için dikkat edilmesi gereken başlıklar aşağıda listelenmiştir. 

  • Sayfa Hızı: Google, kullanıcıların sitenizdeki dolaşım hızını önemsediğini bilerek buna dikkat eder. 
  • Mobil Uyumluluk: Web sitenizin bilgisayar, tablet ve mobil cihazlara uyumlu bir şekilde çalışması gerekmektedir. Google bu uyumluluğa da önem vermektedir. 
  • Kullanıcı Deneyimi ve Ara Yüzü: Google, kullanıcıların web sitenizde bulunduğu süre zarfını ve bu sürede yaptığı işlemleri de inceler. 
  • Schema İşaretlemeleri : Schema işaretlemeleri siteniz hakkında detaylı içerikleri  kullanıcılara doğrudan sunmayı amaçlar. İçerikleriniz hakkında detaylı bilgilere yer verir.

Web Site Tasarımı

Web site tasarımı, web sayfasının nasıl organize edildiğini ve dizaynını temsil eder. İlk aşamalarda buna pek özen gösterilmesede kullanıcı trafiği arttığında Google SEO buna önem vermeye başlar. Kullanıcılar aradığı konuya iki tıklamadan fazla ulaşıyorsa düzensiz bir web site tasarımı olduğu anlaşılır. Bu durum hem Google SEO hemde kullanıcılar tarafından olumsuz karşılanır. 

Sitenizi Bağlantı Olarak Verme 

     Sitenizi bağlantı olarak verme, özet olarak başka web sitelerinde bağlantı olarak eklenmek diyebiliriz. Sizin başka internet sitelerine bağlantı oluşturmanız ne kadar önemli ise başkaları tarafından da sitenizin bağlantı olarak gösterilmesi o kadar önemlidir. 

Sitenizi bağlantı olarak vermede uygulayabileceğiniz adımlar; 

  • Farklı sitelerin bağlantı oluşturmak isteyeceği içerikler oluşturun. 
  • Düzenli olarak sosyal medya platformlarında içerik paylaşın. 
  • İçeriğinizde rakiplerinizin de olduğu bağlantılar oluşturun. 

Sonuç olarak, belirli bir arama sorgusu için SERP’nin en üstünde görünmek, bir web sitesinin aldığı trafik miktarı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Birçok işletme, web sitelerinin SERP’teki sıralamasını iyileştirmek ve sitelerine daha fazla trafik çekmek için arama motoru optimizasyonuna (SEO) yatırım yapar. İşletmeler, bir web sitesinin SERP’deki sıralamasını etkileyen faktörleri anlayarak, hedef anahtar kelimeleri için arama sonuçlarının en üstünde görünme şanslarını artırmak için web sitelerini ve içeriklerini optimize edebilir.

Bu yazıyı paylaş:

bunları da beğenebilirsin
En çok okunanlar

what you need to know

in your inbox every morning
MacBook Pro on white surface

Farkında ol!

Mail bültenimizle gündemi kaçırma!