SEO / Arama Motoru Optimizasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SEO / Arama Motoru Optimizasyonu nedir? Nelere dikkat eder? Önemi nedir? Ve kullanıcı trafiği oldukça fazla olan Google arama motorunun algoritma inceliklerini sizler için derledik. 

SEO / Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO, İngilizce de ’Search Engine Optimization’’ kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe’de ‘’Arama Motoru Optimizasyonu’’ olarak çevrilmektedir. SEO, web sitelerinin görünürlüğünü arttırmak için kullanılan bir algoritmadır. Kullanıcılar arama motorlarını (GoogleSafariBing gibi) kullandıklarında web sitelerine botlar yönlendirilir. Aratılan kelime veya cümle öbeklerine uygun sayfaları tarayıp en uygun olanları listeler. Böylelikle kullanıcılar aratmak istedikleri web sitelerine ulaşır. Bu nedenle SEO arama motorlarında en üst sayfalarda yer almak için oldukça önemlidir. 

     Kaynak: https://unsplash.com/photos/Lks7vei-eAg

İşletmeler, her ay ortalama 22.000 kişi tarafından arama motorlarında aranmaktadır. Aratılan sorgulamalar, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) listelenir. 

SEO botları çalışırken listelemeyi aratılan kelime veya cümle öbeklerinin cevabını karşılayıp karşılamadığına bakar. Hem site içeriğiniz hem de site dışı oluşumlarınızın amacına uygun olarak düzenlenmesi gerekir. İyi bir SEO stratejisi, sitenize gelen kullanıcı trafiğini arttırarak web sitenizin internet dünyasında tanınmasını sağlar. İşletmenizin kullanıcı trafiği elbet ki önemli ancak ziyaret eden kişilerin potansiyel kullanıcı olması daha önem arz etmektedir. SEO, web sitelerini listelerken aşağıdaki adımlara dikkat eder. 

SEO web sitelerini listelerken nelere dikkat eder?

  • Yüksek kaliteli içeriklere 
  • Sitenin teknik yapısına 
  • Yararlanılan sitelerden bağlantılar oluşturmasına
  • Sitenin hızlı yüklenmesine
  • Kullanımı kolay ve anlaşılır bir web sitesine

      Kaynak: https://unsplash.com/photos/Q_HUQlTjZeU

     Sıralanan maddeler dışında SEO, meta açıklama ve başlıklarda (H1) oldukça önemlidir. Popüler anahtar kelimelerin kullanımı, açıklayıcı URL’lerin sayıdan ziyade kelime bazlı oluşu ve son olarak sayfanın içeriği hakkında yol haritanızın belli olması da SEO uygularken dikkat edilen noktalardır. 

SEO Neden Önemlidir?

SEO, web sitenizin gelişmesi ve hedeflediğiniz kitleye ulaşması açısından önemlidir. SEO, web sitelerinin yaklaşık olarak 17 milyon kullanıcı tarafından tıklanmasını sağlıyor. Üstelik bu hizmeti ücretsiz bir şekilde deneyimleyebilirsiniz. Örneğin; Google, farklı dönemlerde algoritmalarını kullanıcı deneyimlerine uygun değiştirir. Böylece ürün ya da hizmet sunan işletmelerin güncel kalmasını sağlar. SERP’te SEO’ ya uygun güncel tutulan siteler üst sıralarda yerini alır. Bulunduğunuz platformun (Google, InstagramYouTube) güncel SEO haberlerini mutlaka takip etmelisiniz. 

SEO her ne kadar ücretiz olsada ücretli reklamlara ihtiyaç duyan işletmeler mutlaka olacaktır. Özellikle yeni açılan web siteleri ve kullanıcı profilleri rakiplerini yakalamak adına en az 6 ay boyunca ücretli dijital reklamlara ciddi bütçe ayırmaktadır. Ücretli dijital reklamları farklı bir başlıkta ele alacağız.

2023 Güncel Google Algoritması

 SEO sürekli olarak yenilenmektedir. Google, algoritmayı yıl içinde kullanıcı deneyimlerine göre değiştirmektedir. 2023 güncel Google algoritmasını maddeler halinde aşağıda belirttik. Google’ ın ilk etapta dikkat ettiği maddelere bir göz atalım. 

Photo by Arthur Osipyan on Unsplash

Alaka Düzeyi

 Google alaka düzeyine oldukça önem vermektedir. Sayfanızda ilk baktığı madde alaka düzeyidir. Örneğin ‘’topuklu ayakkabı’’ araması yapan bir kişi tekstil ürünleri ile ilgili sayfaları görmek istemez. Eğer ki siteniz tekstil ürünlerini barındırıyor ve anahtar kelimelerde topuklu ayakkabı varsa botlar alaka düzeyini bağdaştıramaz ve SERP te sizi geriye atar. Google geçen yıllarda sadece anahtar kelimelere odaklanırken son yıllarda sayfa içeriğinizi anahtar kelimelerinizle uyum sağlayıp sağlamadığına bakar. 

Sayfa İşareti Belirtme

     Google’ın güvenilir siteleri bulma yöntemidir. Bu yöntemi geri bağlantı oluşturmanıza göre belirler. Ne kadar çok bir sayfayı işaret ederseniz SEO sıralamasında şansınız o kadar yüksek olacaktır. 

İçerik Kalitesi

     İçerik kalitesi, Google algoritmasının en önemli gördüğü maddedir. Yazı ya da sayfanın kalitesinden ziyade kullanıcıların sorgulamalarını ne ölçüde karşıladığı ile ilgilenir. Örnek verecek olursak arama motoruna ‘’2023 vizyona girecek filmler’’ yazdığınızda karşınıza iki sonuç çıktığınızı varsayalım. 

     İlk site görseller, filmin isimleri, oyuncuları yayınladı. İkinci sitede tüm bunların yanında vizyona gireceği tarihlerin bulunduğunu görüyorsak, Google, ikinci sitenin daha kaliteli içerik yayınladığını varsayar. Böylelikle sıralamada ikinci siteye öncelik verir.

Google, algoritmasını oluştururken… 

Yüksek Kaliteli İçerik

Google, algoritmasında 200’den fazla sıralama faktörü kullanır. Bununla birlikte, içeriğiniz ne kadar iyi olursa, sıralamanız o kadar yüksek olur.

SEO, güncel algoritmalarının hızla uygulanmasını bekler. Bu nedenle web siteniz için bulunduğunuz platformun güncel SEO değişikliklerini takip etmeniz ve web sitenizi optimize etmeniz gerekecektir. 

Google ve diğer arama motorlarında yüksek kaliteli içerik ortaya çıkarmak için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz. 

Her Konuyu İyice İşleyin

Google, diğer arama motorları ve kullanıcılar, aradıkları soruların cevaplarını tek seferde alabildikleri içerikler istiyor. 

Ele aldığınız konu; akıcı, anlaşılır ve aratılan soruları cevaplayan bir yapıda olmalıdır. Bu sayede kullanıcıların farklı sitelere gitmelerini önlemiş olursunuz. Ayrıca arama motorları da kullanıcı trafiğini ve içeriğinizin kalitesini analiz ederek SEO da sizi üst sıralara atayacaktır. 

Gözden Geçirilebilir İçerikler Yazın

Kullanıcılar, genellikle sayfada bulunan bütün bir yazıyı okumayı tercih etmezler. Aramak istediği bilgiyi en kısa yoldan temin etmek ister. Bu nedenle her ne kadar SEO için ayrıntılı bilgiler gerekli olsa da kullanıcılara metin içerisinde aradıkları sorunun cevabını vermek önemli. Yapılan bir araştırmada kullanıcıların %85’inin metin içeriklerine göz gezdirdiği ortaya çıkmıştır. 

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Sonuç olarak web sitenizde bulunan ana başlıkların içerikleri kullanıcılar açısından net, anlaşılır ve gözden geçirebilir olmalıdır. Maddeler halinde özetlersek içerikleriniz; 

  • Tek düze yazmaktan kaçının. Alt başlıklar ekleyerek ana başlığı bölümlere ayırın. 
  • Listeler ve madde işaretli bölümler ekleyin. 
  • Kısa, anlaşılır ve akıcı cümleler kurun. 
  • Metin içerisine ek bağlantılar ekleyerek yazınızı kuvvetlendirin. Kendi içeriğinizin içinden atıf yapmaktan kaçının. (Örn: ‘’yukarıda anlattığımız gibi…’’)
  • İçeriğinizde mutlaka görsel ve videolara yer verin. 

Son olarak içeriğinizi bitirdikten sonra kullanıcı gözüyle gözden geçirin. Yoğun cümleleri revize edin. Önemli noktaları mutlaka vurgulayın. 

Benzersiz olun

      İçeriklerinizin intihalden uzak olması oldukça önemlidir. Yazılarınızı mutlaka intihal sitelerinde kontrol ederek paylaşın. İntihal kadar önemli olan anahtar kelimeleri de seçerken özgün olmanız gerekmektedir. SEO, anahtar kelimelerinizin güçlü olmasını ister. Bu nedenle içeriklerinize başlamadan önce rakiplerinizden farklı olarak yüksek hacimli anahtar kelimlerinizi seçin. Aşağıda bulunan maddeler ile SEO da öne çıkmanın anahtar kelimeler açısından nasıl mümkün olduğu verilmiştir. 

  • İçeriklerinize rakiplerinizden daha fazla veri girişi sağlayın. Tablolar, sayısal veriler, araştırmalara konu edilmiş özel örnekler vb. 
  • İçeriklerinizi mutlaka güncelleyin. Eski yayınlarınızı revize ederek tekrar yayınlayın. 
  • İçeriğinizin tekrara düşen kelimelerden oluşmadığından emin olun. 
  • İçeriğinizin fazla sayıda görsel, video ve vurgulayacı maddelerden oluşmasına özen gösterin.

Bu yazıyı paylaş:

bunları da beğenebilirsin
En çok okunanlar

what you need to know

in your inbox every morning
MacBook Pro on white surface

Farkında ol!

Mail bültenimizle gündemi kaçırma!