Sosyal Medya Hesaplarınızı ve Web Sitenizi Yönetirken Kolaylık Sağlayacak 5 İnternet Sitesi

Günümüzde sosyal medya platformlarının sayısı epey bir arttı. İşletmeler dijital dünyada tanınmak için bütün platformları etkin bir şekilde kullanır. Doğru kaynaklardan güncel konuları analiz etmek, içerik planlayıcıları, popüler anahtar kelime takip uygulamaları ve daha birçok sorunun cevabını 5 başlık altında topladık.  

Google Trends 

Google, Trends’i 2006 yılında kullanıcılara duyurmuş ve tüm dünyada yapılan aramaları, konu başlıklarına ayırarak detaylı bir analiz verisi sunmayı amaçlamıştır. Google Trends, işletmelerin ve araştırmacıların güncel trendlerden haberdar olmak ve kullanmak için harika bir araçtır. Yükselen trendleri aktif olarak sayfanızda kullanabilir, düşen trendleri listenizden çıkarabilirsiniz. Böylelikle kullanıcı trafiğini sayfanıza çekebilirsiniz. 

Google Trend’ i Hangi Konularda Kullanabiliriz?

  • SEO araştırması için trendlere uygun anahtar kelime belirleme
  • Aratılan konunun istikrarını belirleme
  • Hangi konumda hangi konunun sık arandığını belirleme
  • Ürün ve pazar araştırması yaparken 
  • Belirlediğiniz ürünlerin benzer kullanım alanlarını belirleme
  • Reklamlarınızda kullanmak için trend konulardan destek alma
  • Mevsimlere uygun konuları keşfetme
  • Bölgesel arama konularının farklılıklarını keşfetme.
  • Markaların hangi konu başlıklarında yer aldığını keşfetme ve rekabete girme. 

Google Trends Verileri Nereden Çekiyor?

Google Trends ‘’Google’’ ve ‘’Google platformları’’ üzerinden yapılan tüm arama verilerinin analizini tutar. Arama yaptıktan sonra karşınıza çıkan grafiklerde puanlama sistemini fark edeceksiniz. Bu puanlama sistemi, 0 ile 100 arasında olarak belirlenmiştir. 100 puan oldukça yüksek trendi belirlerken, 0 puan o kelime ya da kelime grubunda bir arama gerçekleşmediğini ifade etmektedir. Zaman aralığına göre değişkenlik gösterebildiğini de belirtmekte fayda var. Aşağıda, Google Trends’ in topladığı veri tabanları verilmiştir.

  • İnternet portalındaki arama verileri
  • Görsel arama verileri
  • Google alışveriş üzerinden yapılan arama verileri 
  • Haber arama verileri 
  • Youtube arama verileri 

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends, sık kullanılan konuları kategorize ederek bir veri analizi sunar. Bu analiz verilerine doğru bir şekilde ulaşmak, doğru kelime ve doğru kelime gruplarını kullanarak arama yapmaktan geçer. Bu nedenle aramak istediğiniz konunun diğer kişiler tarafından nasıl aratılabileceğini öngörerek araştırma yapmanız oldukça önemlidir. Örnek verecek olursak ürün grubunuzun ‘’çanta’’ olduğunu varsayalım. Arama yaparken çanta modelleri hakkında veri elde etmek istediniz. Karşınıza çıkan ‘’el örgüsü çanta modelleri’’ veya ‘’deri çanta modelleri’’ alternatifleri çıktı. Bu başlıklarla ilgili blog yazıları yazarak web sitenize trafik çekebilirsiniz. 

Google, özellikle özel günlerde yoğun trafik çekmektedir. İşletme pazar türüne göre hangi saat dilimlerinde yoğun trafik oluştuğunu keşfedebilir böylelikle reklam vereceğiniz zaman dilimini belirleyebilirsiniz. 

İşletmenizi kurarken bağlı olduğunuz sektörün arama trendlerine göz atın. Kullanacağınız anahtar kelimeleri son bir yıla göre belirleyin. Ziyaretçilerin hangi ülkeden, ilden ve hangi zaman aralığında sektörünüzle ilgili paylaşımlar ya da aramalar yaptığını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Google Trends, ürün gruplarının karşılaştırılma, içerik başlıkları, tarih aralığı ve konuma göre filtre uygulama seçenekleri ile oldukça efektif bir araçtır. Son 24 saatte yayınlanan yayınlar üzerinden de gündemin trendini yakalayabilir web sitenizi bu güncel trendlere uygun güncelleyebilirsiniz. Google Trends aynı zamanda Haber, Görsel, Alışveriş ve YouTube başlıkları ile de farklı arama deneyimleri de sunmakta. Farklı arama motorları üzerinden SEO araştırması yapmakta siteniz için yeni anahtar kelimeleri keşfetmenizi sağlayacaktır. 

Google Trends, doğru zaman aralığı, doğru konum bilgisi ve doğru kelimeleri kullanarak anahtar kelimelerinizi belirleyebileceğiniz, gündemi güncel olarak takip edebileceğiniz bir Google aracıdır. 

Hootsuite

Sosyal medya takvimi denilince ilk akla gelenler arasında Hootsuite gelmekte. Ücretli bir servis olan Hootsuite, kullanmış olduğunuz sosyal medya hesaplarını tek bir alanda yönetme imkanı sunar. Oluşturduğunuz takvimin zamanlamasını ayarlayabilir böylelikle hesaplarınızı 7/24 aktif tutabilirsiniz. Hootsuite’i , hashtag, anahtar kelimeler ve konuma göre akış oluşturarak içeriklerinizi revize etmeniz için de kullanabilirsiniz. Hootsuite özet olarak; 

  • Gönderilerinizi kolayca paylaşabilir.
  • Müşteri kitlenizle olan mesajlarınızı yönetmenize imkan tanır.
  • Trendler ve rakip firmalar hakkında bilgi akışını takip etmenize yarar.
  • Reklamlarınızı ve organik trafiğinizi görüntüleyebilir. 
  • Sosyal medya hesaplarınızın trafik akışını ve performansınızı raporlayabilirsiniz.  

Kaynak: https://www.pcmag.com/reviews/hootsuite

Hootsuite, 2023 yılında yapılan Built In’in, Best Place to Work Ödülleri’nde onur ödülü alarak çalışmalarında duydukları heyecanı ve sürekli olarak kendilerini geliştirmeyi hedeflediklerini duyurdular. 

BuzzSumo

İçerik keşfi için 5 yıldan 24 saate kadar olan güncel trendlerden yararlanabilir, SEO için anahtar kelimeleri keşfedebilir ve popüler başlıklardan faydalanabilirsiniz. BuzzSumo, soru-cevap platformu oluşturarak forum alanından da destek almanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda içerik fikirlerinizin hangi sosyal medya platformunda daha fazla etkileşim alacağına dair önerilerde bulunur. 

Kaynak: https://www.brandwatch.com/partnerships/buzzsumo/

BuzzSumo sizin için tüm sosyal medya ve web ağlarını tarayarak içerik araştırması yapar. Şu ana kadar 8 milyar makaleye ulaştığı, rekabet firmaları ve yükselişte olan trendlerle kendinizi kıyaslayabileceğiniz bir altyapıya sahip. Trendlere yön veren ve etkileşimleri fazla olan firmaları/kişileri bularak, izledikleri yolları gözlemleyerek o kişilerle iletişim kurmanızı da sağlar. Sektör haberleri, gazetecilerin üzerinde durduğu konuları anında takip edip, bildirim alma seçeneğini seçerek anında güncel haberlerden de faydalanabilirsiniz. Günümüzde BuzzSumo, 20.000’ den fazla pazarlamacının; içeriklerini, sosyal medya paylaşımlarını paylaştığı bir platform olmuştur. 

Buffer

Buffer, sosyal medya hesaplarınızı efektif ve depolama alanı olarak kullanmaya yarayan bir araçtır. 21 ülkede uzaktan çalışmayı benimseyen 78 kişilik ekibiyle, 140.000’den fazla kullanıcıya hizmet vermektedir. Paylaşımları önceden belirleyip, özel günlerde ve zamansız paylaşımları da programlayabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmenize ve belleğinizi minimumda tutarak hesaplarınızın hızını arttırabilirsiniz. Özellikle sosyal medya ajansları birden fazla markayı yönettikleri düşünülürse oldukça zaman açısından tasarruf sağlarlar. 

Buffer Hangi Sosyal Medya Kanalları ile Çalışır? 

  • Facebook
  • Google İşletme Profili
  • Instagram
  • Linkedln
  • Pinterest
  • Shopify
  • TikTok
  • Twitter

Kaynak: https://buffer.com/

Buffer’ ın ücretsiz sunumu mevcut ancak 3 hesap ile sınırlı. Ücretli sürümlerde, içeriği açısından farklılık gösterdiği için 5-100 $ arasında aylık paketleri vardır. 

Buffer’ In Kullandığı Terimler ve Anlamları 

Ayarlar seçeneğinden aşağıdaki yolları kullanabilirsiniz;

yüklemenizi sağlar.

Team Members: Takımındaki kişileri yönetme ve görevlendirme seçeneği sunuyor. 

Link Shortening: Kullandığınız linkleri kısaltmaya yarar.

Remove: Şirketinize ait sosyal medya hesaplarını kaldırabileceğiniz bir bölümdür. 

Empty Queue: Hazırlamış olduğunuz gönderileri bu alandan silebilirsiniz. 

Meta Business Manager

Meta Business ManagerInstagram ve Facebook platformlarının yönetim aracıdır. Tüm kişisel ayarlarınızı, işletme bilgilerinizi, otomatik mesajlarınızı, reklam yönetiminizi, sayfanızla ilgili analizleri, içerik planlarınızı önceden ayarlamanızı ve daha birçok işlemi Meta Business Manager üzerinden yapabilirsiniz. Kullanmaya başlamadan önce ilk olarak Facebook ve Instagram hesaplarınızın işletme hesabı olması gerekmektedir. Daha sonrasında ayarlarınızı Meta Business Manager üzerinden yapabilirsiniz. Uygulama üzerinde çalışanlarınızın yetki alanını belirleyerek istediğiniz alanlara erişim hakkı verebilirsiniz. 

Kaynak: https://www.facebook.com/business/tools/business-manager

Bu yazıyı paylaş:

bunları da beğenebilirsin
En çok okunanlar

what you need to know

in your inbox every morning
MacBook Pro on white surface

Farkında ol!

Mail bültenimizle gündemi kaçırma!