Teknik SEO Uygulaması Nedir? 

Teknik SEO Uygulaması Nedir? 

Teknik SEO, arama motoru botlarının web sitenizi daha iyi tanımasını ve algoritmasına eklemesini kolaylaştıran optimizasyon çeşididir. Teknik SEO optimizasyonunu web sitenize uygulamanız oldukça önemlidir. Böylelikle organik trafik çekmenizi kolaylaştırmış olursunuz. 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Teknik SEO Listesi 

Teknik SEO listesi, web sitenize entegre etmeniz için hazırlanmış bir dizi çalışmadır. Aşağıdaki yönlendirmeleri uygulayarak arama botlarının web sitenizi tanımasına izin verebilirsiniz. 

1. Mobil Uyumlu Web Site

Mobil uyumlu web site tasarımları, kullanıcıların mobil cihazlarından rahatlıkla arama yaparak gezinebilmesini sağlar. Günümüzde akıllı telefonlar artık tablet ve masaüstü gibi işlev görebilmekte. Bu nedenle çoğu kullanıcı aramalarını akıllı telefonlarından yapmakta. Google da web sitelerinin öncelikle mobil uyumlu olmasını dikkate almaları konusunda oldukça net bir yaklaşıma sahip.

Photo by Sven on Unsplash

2. Site Hızı 

Site hızı, kullanıcıların ilk izlenimi için oldukça önemlidir. Aradığı sorgunun cevabını hemen almak ve kullanmak ister. Kullanıcılar yavaş yüklenen sitelerden hemen çıkarak farklı sitelere gitmeyi tercih eder. Böylelikle ziyaretçinin bulunma süresi düşerek Google SERP’ te sıralamanız geriler. Web sitenizi ziyaret eden kişi sayısını ve bulunma sürelerini takip etmenizi sağlayan Google Analytics, oldukça faydalı bir kaynaktır. 

Kaynak: Photo by Carlos Muza on Unsplash

Web sitesi hızlandırma adımları için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz. 

  • Hızlı barındırma mutlaka kullanın. ( Web sitenizi bir sunucuya yedeklemek)
    • Hızlı DNS sağlayıcısı tercih edin.
      • HTTP ve komut dosyaları isteklerini minimumda tutun.
      • Tek bir CSS stil sayfası kullanın.
      • Görüntü dosyalarının minimum olmasına özen gösterin. (piksel olmadan)
      • GZIP kullanarak web sayfalarınızı sıkıştırın.
      • Google’ ın sunmuş olduğu ‘’Kaynakları Küçültme’’ adımlarını inceleyerek Javascript’ teki fazla boşluklardan kurtulun.

3. Yinelenen İçerik Sorunları 

Yinelenen içerik sorunları, aynı konu veya kelime grupları üzerinden yazılan içeriklerdir. Tekrar eden sayfalar Google algoritmasının kafasını karıştırabilir. Trafik çekmek için genellikle bu yöntem tercih edilsede siteniz için olumsuz sonuçlar getirecektir. Bu içeriklerden kurtulmanız ve araştırmanızın üzerine güncel bilgiler ekleyerek yenilemeniz daha doğru olacaktır. Yinelenen içerik sorunlarını iki şekilde düzeltebilirsiniz:

  • CMS’ nin (içerik yönetim sistemi) yinelenen içeriklerinizi yayınlamasını önlemek 
  • Google gibi arama motorlarının yayınladığınız içeriğin ana sürümünün yerini bilebilmesi için ‘’Canoncial URL’’ yani ‘’Kanonik URL’’ kullanılması gerekmektedir. Kanonik URL, arama motorlarına içeriğinizin ana kopyasının var olduğunu gösteren bir bağlantı ögesidir. 

4. XML Site Haritası 

XML site haritası, web sitenizin hangi sayfanın nerede bulunduğunu gösteren bir yol haritası olarak düşünebilirsiniz. Arama motoru botları, sitenizde bulunan sayfaların nerede olduğunu bu harita sayesinde kolaylıkla keşfedebilir. XML site haritası ek olarak, sayfalarınızın ne zaman güncellendiğini, hangi sayfaya öncelik verdiğinizi ve içerik güncelleme sıklığınıda arama botlarına sunar. 

5. Yapılandırılmış Veri (Structured Data) 

Yapılandırılmış Veri (Structured Data), web sitenizde bulunan ürün ya da hizmetlerin arama sayfalarında vurgulanmasını sağlayan bir kod yöntemidir. Web sitenize gerçekten ilgili ziyaretçilerin girmesini sağlar. Nedeni web sitenize girmeden önce ziyaretçilerinize mini bir özet sunmanız. Aşağıda verilen ‘’Cimri’’ sitesinin ‘’Tablet Fiyatları’’ örneğinde olduğu gibi fiyat aralıklarını kullanıcılara arama sayfasında göstermesi diyebiliriz. 

Bu örneğe ek olarak ürün ya da hizmetinizin yıldız derecelerini veya değerlendirme puanlarınızı da ekleyebilirsiniz. 

6. Google Search Console 

Google Search Console, web sitelerine sunulan ücretsiz bir hizmettir. Web sitenizi bu dizine eklemek Google’ da entegre olmanızı sağlar. Entegre edilen web sitelerine, dizindeki yerlerini görüntüleme ve optimize etme fırsatı verir. Aynı zamanda, Google Search Console’a yani Google Arama Konsoluna, web sitenizi eklemek aşağıdaki verilere erişiminizi sağlar. 

  • Web sitenizin mobil cihazlardaki uyumunu test eder.
    • Kullanıcı trafiğinizin raporlarına erişim hakkı sunar.
      • Web sitenize gelen bağlantıları görüntüleyebilirsiniz.
        • Spam bağlantılarını engelleyebilirsiniz. 

Bu yazıyı paylaş:

bunları da beğenebilirsin
En çok okunanlar

what you need to know

in your inbox every morning
MacBook Pro on white surface

Farkında ol!

Mail bültenimizle gündemi kaçırma!