Twitter’ a Rakip Çıktı! Mastodon Uygulaması Hakkında Merak Edilenler

Twitter‘a rakip olmaya aday gösterilen Mastodon hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için inceledik.

Photo by Battenhall on Unsplash

Mastodon, Alman yazılım mühendisi olan Eugen Rochko tarafından 2016 yılında faaliyete geçti. Twitter’ ın eski kullanıcılarından olan ancak son zamanlarda Twitter’ ın kullanıcılara müdahalelerinden dolayı alternatif platform arayışına giren Rochko, Parteon’ un desteği ile Mastodon’ u kurmaya karar verdi.

Kullanım ve ara yüz açısından Twitter’a oldukça benzeyen Mastodon, kullanıcılara 500 karakterlik mesaj hakkı tanıyan mini-blog özelliği taşıyor. Yine Twitter’ a fark atan bir özelliği ise paylaşımların, zaman tünelinde kronolojik sıraya göre kullanıcılara gösterilmesidir. Kullanıcılar böylelikle güncel yayınları en üstte görüntüleyebiliyor.

Gelelim Mastodon’ da yer alan kavramlara; Twitter’da attığınız her yayın ‘’tweet’’ olarak adlandırılırken Mastodon’da ‘’toot’’ olarak adlandırılıyor. ‘’Retweet’’ kavramı ise ‘’boost’’ olarak sitede yerini alıyor. Twitter’daki gibi ‘’toot’’ları favorilere alıp listeler oluşturabiliyorsunuz.

Mastodon Uygulamasını Diğer Uygulamalardan Ayıran Özellikler

  1. Mastodon uygulamasını diğer uygulamalardan ayıran özellikler arasında açık kaynaklı olmasıdır. Kullanıcılara böylelikle yeni fikirlerini ve ihtiyaçlarını düzenleyebilme olanağı sunuyor.
  2. Bir başka özellik ise Mastodon’nun dağıtık ağ özelliğine sahip olmasıdır. Twitter ve diğer platformlar gibi tek kişiye veya şirkete bağlı olmaması platformun geleceği açısından oldukça önemli bir özellik. Böylelikle Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasından sonra yaşanan durumların önüne geçiyor.
  3. Her atılan post için gizlilik ayarı özelliği
  4. Reklamsız bir platform

Bu özellikler sayesinde Rochko, merkeziyetsiz bir platform olmasının avantajlarını kullanıcılara göstermeyi amaçlıyor. Peki ya Mastodon’un gelecekte Twitter’ a rakip olması mümkün mü? Gelin yorumlarda buluşalım.

Bu yazıyı paylaş:

bunları da beğenebilirsin
En çok okunanlar

what you need to know

in your inbox every morning
MacBook Pro on white surface

Farkında ol!

Mail bültenimizle gündemi kaçırma!